play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    ΕΡΚΟ LIVE

Τοπικά Νέα

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης συνεχίζει το όραμα του Σάκη Λιπορδέζη για το Μουσείο Καραθεοδωρή

today08/07/2025 11:47 ΠΜ

Φόντο

ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΟΣΑ ΔΙΕΣΩΣΕ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Μετά από πρόσκληση του Καθηγητή Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Καλκάνη και του Επίτιμου Καθηγητή και συνεργάτη του κ. Συμεωνίδη, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, επισκέφθηκε το ιστορικό κτήριο του Χημείου της Αθήνας, όπου – πέραν της βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής – σχεδιάζεται να στεγαστεί πλήρως το μελλοντικό Μουσείο Φυσικής της Ελλάδας, ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην  Ευρώπη.

Το κτήριο του Χημείου Αθηνών είναι ένα από τα σπάνια αρχιτεκτονήματα του Τσίλερ, όπου επί χρόνια στεγαζόταν το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ.

Ο λόγος για τον οποίο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατόπιν συνεννόησης με την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιδίωξε την επαφή με τον επικεφαλής του μουσείου, Καθηγητή κ. Καλκάνη, είναι διότι στο χώρο αυτόν διασώθηκαν, συντηρήθηκαν και φυλάσσονται το γραφείο του Θρακιώτη Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, τα όργανα Φυσικής του Πανεπιστημίου Σμύρνης (του λεγόμενου «Φως εξ Ανατολών») καθώς και εκατοντάδες βιβλία τα οποία διέσωσε με κίνδυνο της ζωής του, κατά την καταστροφή του 1922, ο παγκοσμίου φήμης μαθηματικός.






Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου Φυσικής, οι οποίοι έχουν ήδη διαμορφωθεί με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επισκέφθηκε και τους αποθηκευτικούς χώρους όπου φυλάσσονται πολύτιμα ευρήματα, σε διαδικασία συντήρησης και έκθεσης από το 1840 έως σήμερα – όπως, για παράδειγμα, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής που ήρθε στην Ελλάδα το 1900.

Ο Βουλευτής Ροδόπης, αφού επικοινώνησε με την Υπουργό Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη και το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό να στηρίξει την επιστημονική ομάδα που εργάζεται για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού μουσείου, συζήτησε με τον Καθηγητή κ. Καλκάνη, το ενδεχόμενο σύνδεσης του νέου Μουσείου Φυσικής της Ελλάδας με το Μουσείο Καραθεοδωρή της Κομοτηνής. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάστηκε η δυνατότητα να εκτεθούν ευρήματα του μεγάλου μαθηματικού και στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός δικτύου συνεργαζόμενων μουσείων, που θα αναδείξει και θα προσελκύσει εκδρομείς και επισκέπτες στην πόλη της Κομοτηνής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το σχολείο πάει μουσείο – Το μουσείο πάει σχολείο».

Η πρωτοβουλία αυτή εκπληρώνει ένα μεγάλο όνειρο του αείμνηστου μαθηματικού Αθανάσιου Λιπορδέζη, ο οποίος υπήρξε ιδρυτής και εμπνευστής της δημιουργίας του Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά την επίσκεψη του, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την θετική ανταπόκρισή που συνάντησε και δήλωσε:

   «Είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε αυτό που πάντα ονειρευόταν για τη πόλη του ο Σάκης Λιπορδέζης: να ταυτίσει τη παγκόσμια φυσιογνωμία του διακεκριμένου Έλληνα μαθηματικού με την διοικητική πρωτεύουσα της σύγχρονης Θράκης, δηλαδή την Κομοτηνή. Τιμούμε την μνήμη του, συνεχίζουμε το έργο του».

Συντάχθηκε από: ERKO


erko.gr

Aποτελεί πιστοποιημένο συνεργάτη των Οργανισμών GEA και GRAMMO