Listeners:
Top listeners:
ΕΡΚΟ LIVE
today04/20/2025 12:47 ΜΜ
Τα μέλη της παράταξης του δημάρχου κ. Κυριακίδη καταψήφισαν την αίτηση δημοτών της Θάσου για διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, με θέμα την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο.
Έτσι, λόγω πλειοψηφίας, χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία να αποκτήσει η Θάσος σε σύντομο χρόνο ένα σημαντικό όπλο για τις διεκδικήσεις της. Είναι σημαντικό ωστόσο ότι οι δύο άλλες δημοτικές παρατάξεις ψήφισαν υπέρ του δημοψηφίσματος και ότι άμεσα οι δημότες θα κάνουμε χρήση του νόμιμου δικαιώματός μας να επιβάλλουμε το δημοψήφισμα, με την συλλογή των απαραίτητων υπογραφών.
Το κλίμα οξύνθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης: Ο κ. Νίκος Ιωάννου, ως σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε με έντονο τρόπο την απουσία ενεργειών εκ μέρους του Δήμου Θάσου ώστε να κληθούν οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ να συμπορευτούν με την κοινωνία του νησιού. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Χρυσάφης στήριξε το δημοψήφισμα και έκανε οξύτατη κριτική στις μέχρι τώρα κινήσεις του Δήμου ενώ ο Λάμπρος Λαμπρινίδης ανέδειξε συγκεκριμένες “σκοτεινές” πτυχές του σχεδιασμού.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια της δημαρχεύουσας παράταξης να δοθεί όσο το δυνατόν λιγότερη δημοσιότητα στο ζήτημα. Αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφου και μάλιστα ο πρόεδρος κ. Πιπίνης με απαράδεκτο τρόπο, φωνάζοντάς της απαξιωτικά και με χαρακτηριστική απρέπεια «Βούλωσέ το!», διέκοψε την διατύπωση των ερωτήσεων.
Εντύπωση προκάλεσαν επίσης:
Συμπέρασμα: Αγώνας στα λόγια αλλά αποφυγή κάθε πράξης που θα ενίσχυε ουσιαστικά την αντίσταση της κοινωνίας
της Θάσου; Οι δημότες με το πέρας της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος παρέμειναν έξω από το δημαρχείο για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις. Είναι προφανώς επιτακτική η ανάγκη πανστρατιάς τώρα.
Εδώ η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (με κομμένες διάφορες “επίμαχες” σκηνές).
Θάσος Νερό SOS. thassosnerosos@gmail.com, facebook
Συγκέντρωση Υπογραφών Συμπαράστασης
Σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει τεράστιες ανάγκες σε παρεμβάσεις προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και των αγροτικών καλλιεργειών, σε υποδομές προστασίας, διαφύλαξης και ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων και σε σχέδια παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιφέρειας, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αποθήκευση CO2 στις υποθαλάσσιες στοές του Πρίνου. Πρόκειται για ιλιγγιώδη ποσά των φορολογουμένων πολιτών από το ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κι άλλους χρηματοδοτικούς πόρους που προορίζονται για να γίνει η θαλάσσια περιοχή γύρω από τον Πρίνο χωματερή αερίων αποβλήτων της Ευρώπης, με μοναδικούς κερδισμένους ρυπογόνες εταιρείες.
– Το έργο, σύμφωνα με τις επιστήμες του περιβάλλοντος και το οικολογικό κίνημα δεν είναι “πράσινο” διότι η εφαρμοζόμενη μέθοδος CCS δεν μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθώς δεν αφορά τις ήδη εκπεμπφθείσες ποσότητες CO2 αλλά υποστηρίζει έμμεσα την συνέχιση της εκπομπής του. Με άλλα λόγια επιτρέπει στις ρυπογόνες εταιρείες να συνεχίζουν να ρυπαίνουν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Greenpeace: “Η μέθοδος CCS είναι πολύ ακριβή, πολύ αργή, τεχνολογικά ανώριμη και, κυρίως, πολύ επικίνδυνη για ευρεία βιομηχανική χρήση. Έχει σχεδιαστεί για να επεκτείνει τη χρήση των ορυκτών καυσίμων στο απώτατο μέλλον χωρίς να μπορούμε να την μετριάσουμε στα πλαίσια πολιτικών για το κλίμα.” (CCS – A WRONG TRACK. Why carbon dioxide disposal sites block climate protection, Greenpeace, Last update 08/2024)
– Το έργο, όπως έχουν επισημάνει στην σχετική διαβούλευση Greenpeace και WWF Ελλάς, παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο ενώ η περιβαλλοντική μελέτη που το συνοδεύει παρουσιάζει πολλά κενά και ασάφειες. Δεν πρόκειται για αναπτυξιακό έργο όπως παρουσιάζεται, αλλά για έργο μεταφοράς και διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων, το οποίο θα καταστήσει την περιοχή χωματερή της Ευρώπης.
– Είναι έργο που, όπως έχουν επισημάνει σχετικοί επιστήμονες, μπορεί να προκαλέσει βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης κλίμακας καθώς ούτε η στεγανότητα είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ούτε ο σεισμικός κίνδυνος είναι αμελητέος. Μια ενδεχόμενη διαρροή CO2 θα κάνει πιο όξινο το νερό με απρόβλεπτες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην αλιεία, όπως αναφέρει σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών, ενώ ένα νέφος CO2 στον αέρα μπορεί να έχει έως και θανατηφόρες συνέπειες. Εξάλλου πολλά παρόμοια έργα CCS παγκοσμίως έχουν διακοπεί στην πορεία της κατασκευής τους λόγω απρόβλεπτου κόστους, αλλά αφού έχουν ήδη προξενήσει βλάβη στο περιβάλλον (βλ. σχετική μελέτη).
Επιπλέον, η χωροθέτηση ενός τέτοιου έργου στον κόλπο της Καβάλας
– Έρχεται σε αντίθεση με τον χαρακτήρα της περιοχής ως προστατευόμενης και προσανατολισμένης στον πρωτογενή τομέα και στην τουριστική ανάπτυξη, και ενδέχεται να επιφέρει ανεπανόρθωτες συνέπειες στην οικονομική ζωή του τόπου.
– Δεν προβλέπεται από τον Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό της περιοχής.
– Απέχει ελάχιστα από τις γύρω ακτές.
– Δεν είναι δεκτό από την κοινωνία της Θάσου όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού (Αρ.Πρωτ.3403/13-2-22025)
Να μην πραγματοποιηθεί το έργο – οι επιδοτήσεις να δοθούν στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής
Υποστηρίζουμε τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών σε Θάσο – Καβάλα – Ανατολική Μακεδονία Θράκη – Βόρειο Αιγαίο
Συντάχθηκε από: ERKO
Aποτελεί πιστοποιημένο συνεργάτη των Οργανισμών GEA και GRAMMO
Copyright ΕΡΚΟ